Agro-prehrambeni sektor

Plodne oranice Lijevče polja, dugogodišnja tradicija poljoprivredne proizvodnje, odlični klimatski uslovi, izgrađena poljoprivredna infrastruktura, predstavljaju glavni resurs i potencijal za razvoj ovog sektora. Gradiška se može pohvaliti činjenicom najvećeg proizvođača jabuke sa preko 50.000t jabuke godišnje, a odmah iza toga slijedi proizvodnja kruške i šljive sa preko 10.000t godišnje. U strukturi zemljišta grada Gradiška poljoprivredno zemljište zauzima 66%, odnosno preko 50.000ha. Očuvana i nezagađena prirodna bogatstva Gradiške idealna su za ulaganje u proizvodnju hrane u organskom konceptu, a veliki potencijal postoji za proizvodnju prvoklasnog voća u velikim količinama, ulaganje u plantaže, hladnjače, te pogone za preradu i sušare. Velike količine voća i povrća uz dugu tradiciju proizvodnje ostavljaju dosta prostora za brendiranje lokalnih proizvoda. Poljoprivredna proizvodnja je tradicionalna grana privrede u Gradišci, te se apsolutno može svrstati među lidere. Uz već pomenutu proizvodnju voća i povrća izdvaja se animalna proizvodnja u vidu uzgoja i prerade pilećeg, svinjskog i junećeg mesa, proizvodnje stočne hrane, pekarskih proizvoda i dr. Ovdje posebno želimo istaknuti preduzeća kao što su: BMB delta d.o.o., Agroimpex d.o.o., Rapić d.o.o., Golić d.o.o. i dr. BMB delta d.o.o. se godinama bavi voćarskom proizvodnjom i proizvodnjom rakija Jabukovača, Travarica, Vilijamovka, Dunjevača,  Smrekovača, Šljivova prepečenica. Posebno mjesto i ujedno najdraže priznanje za voćnu rakiju za ovo preduzeće zauzima bronzana medalja na Internacionalnom ocjenjivanju pića  u Londonu 2014. godine. Agroimpex d.o.o. predstavlja najvećeg proizvođača voća čija se proizvodnja jabuke, kruške i šljive prostire na prostoru od 700ha zemlje. Fabrika stočne hrane Farmofit u vlasništvu preduzeća Rapić d.o.o. raspolaže savremenom tehnologijom za proizvodnju potpunih i dopunskih krmnih smješa namijenjenih ishrani svih kategorija životinja. Takođe, Golić Trade d.o.o. je jedno od vodećih preduzeća distributera repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, koje svojim poljoprivrednim proizvođačima pruža podršku neophodnog servisa i stručne pomoći u svim fazama biljne proizvodnje, po čemu je ovo preduzeće u toku dvije decenije svog postojanja postalo prepoznatljivo. Investicione mogućnosti:

  • Eksploatacija poljoprivrednog zemljišta i primarnih poljoprivrednih proizvođača sa ciljem kreiranja lokalne sirovinske baze dobavljača i mogućnosti uspostavljanja dodatnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenoj industriji
  • Mogućnosti proizvodnje primarnih sirovina i smanjenje troškova prevoza za određena tržišta Evrope i zemalja okruženja
  • Investicije u postojeće uzgojne farme i druge proizvodne kapacitete (zajednička ulaganja, kupovina, iznajmljivanje, kupovina)
  • Investicije u greenfiled i brownfield lokalitete, u svrhu kreiranja otkupnih centara, skladištnih prostora, prerađivačkih kapaciteta i sl.

Više informacija o privredi Gradiške na: http://www.privredagradiska.com/en.

Agro-prehrambene kompanije

Stupite u kontakt

Zoran Adžić

Gradonačelnik

Vidovdanska 1A,
78400 Gradiška
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 51 810 300
Tel: +387 51 810 353
E-Mail adresa: gradonacelnik@gradgradiska.com

Direktan upit gradonačelniku

5 + 12 =